Com verificar la reducció de demanda de calefacció i refrigeració i de consum d’energia primària no renovable d’un edifici en el que es realitzen ampliacions?

Què és l’energia primària, l’energia final i com és el procediment d’obtenció en edificis

Per a verificar els requisits d’estalvi d’energia primària no renovable i de demanda energètica en projectes de rehabilitació amb ampliacions, ens trobem amb dos escenaris possibles:

1. Modificacions puntuals:

Les actuacions que incorporin modificacions puntuals (com a tancaments de terrasses o similars) es podran comparar directament de forma simplificada l’estat original i l’estat reformat amb l’ampliació, sempre que aquesta no superi els límits establerts en l’article 1.1 del DB-HE 0 del CTE.

2. Ampliacions substancials:

Quan la obra de rehabilitació contempli una ampliació substancial, considerant-se com a tal, quan es superen els límits establerts a l’article 1.1 del DB-HE 0 del CTE, caldrà realitzar l’anàlisi de forma separada i independent de la part de l’edifici existent a rehabilitar i de l’ampliació.

Així, en la modelització del CEE en la situació final (posterior a la intervenció), caldrà aportar el CEE tant de la part existent prèviament de l’edifici com de la part ampliada, considerant adiabàtiques les superfícies de contacte entre ambdues parts.

Així, com a resum en cas d’ampliació caldrà aportar les següents certificacions:

Ampliacions d’escassa entitat


CEE inicial: reflexant l’estat previ a les obres

CEE final: amb la superfície real habitable (climatitzada) que pot o no incloure la part ampliada.

L’estalvi de demanda i consum es verificarà a partir dels valors de kWh/m² del CEE inicial i CEE final (superfície habitable: amb o sense superfície ampliada)

Ampliacions substancials


CEE inicial: reflexant l’estat previ a les obres

CEE final: Caldrà presentar 2 CEE:

  • CEE final (de la part de l’edifici existent prèviament)
  • CEE final (corresponent a la part ampliada de l’edifici)

Als dos CEE finals la part de partició que comparteixen ha de considerar-se adiabàtica.

L’estalvi de demanda i consum es verificarà a partir dels valors de kWh/m² del CEE inicial i CEE final (part existent).

A més a més, s’hauran de tenir en compte les consideracions següents:

  • Per tractar-se de projectes de rehabilitació integral, tant la part rehabilitada com la part que correspongui a l’ampliació hauran de complir amb els requisits del CTE que siguin d’aplicació en cada cas.
  • Les ajudes es calcularan en funció del nombre de habitatges de l’edifici original a rehabilitar. Segons s’especifica a l’article 35.10.d) del Reial Decret 853/2021, la dada a justificar és el nombre d’habitatges a rehabilitar, pel que serà aquest nombre el que es prengui com a base per al càlcul de les ajudes.

Tècnica redactora:

Eva Bonet

Coordinadora de l’OTR de l’Arquitectura Tècnica
Arquitecta tècnica, col·legiada num. 12363

OTR.cat