Últimes Notícies
- La tramitació de final d’obres d’un expedient Next Generation amb l’Ajuntament de Barcelona
- La tramitació de final d’obres d’un expedient Next Generation amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya
- L’Ajuntament de Barcelona publica modificacions del Programa 4 d’habitatges dels Fons Next Generation per a la rehabilitació

Incentiu econòmic a través del Sistema de Certificats d'Estalvi Energètic (CAE)
Les CAE són una eina dissenyada per fomentar l’eficiència energètica en el sector de la construcció amb l’objectiu de reduir el consum d’energia i contribuir als objectius climàtics europeus plantejats per al 2050
Un Certificat d’Estalvi Energètic (CAE) és un registre electrònic que certifica la consecució d’un estalvi energètic final d’1 kWh com a resultat d’una acció d’eficiència energètica. Per exemple, una intervenció que aconsegueixi un estalvi anual de 500 kWh permetrà generar 500 CAE.
Aquest sistema ofereix l’oportunitat de transformar els estalvis d’energia en un benefici econòmic, ajudant a recuperar part de la inversió en millores d’eficiència energètica. A més, els usuaris poden obtenir una compensació mitjançant la venda dels estalvis certificats a través del Sistema de CAE.
Així, es poden beneficiar, entre altres, les comunitats de propietaris i mancomunitats, que poden aprofitar la flexibilitat del sistema per realitzar millores energètiques i obtenir els corresponents certificats d’estalvi energètic.
Quins beneficis per a les Comunitats de Propietaris i Mancomunitats poden donar les CAE?
Reducció de costos energètics: les CCPP poden aconseguir una reducció significativa dels seus costos energètics mitjançant la implementació d’actuacions d’eficiència energètica. Millores com l’aïllament tèrmic, la instal·lació de nous sistemes de calefacció i refrigeració i/o la implantació de panells solars que milloren el confort dels usuaris i també generen estalvis a llarg termini.
Incentius econòmics i sostenibilitat: les CAE faciliten l’accés a incentius econòmics per a la realització d’actuacions d’eficiència energètica, contribuint a la sostenibilitat ambiental i millorant la competitivitat de les comunitats. A més, l’edifici que obtingui el CAE podrà veure augmentat el seu valor en el mercat immobiliari gràcies a la seva millor classificació energètica.
Possibilitat de realitzar un tràmit col·lectiu: una de les grans avantatges per a les mancomunitats de propietaris és la possibilitat d’agrupació. Diverses comunitats poden unir-se per realitzar una rehabilitació energètica conjunta i tramitar un únic CAE per a totes elles. Això simplifica el procés, redueix els costos administratius i facilita la negociació amb proveïdors de serveis energètics.
Què poden fer els Arquitectes Tècnics i Administradors de Finques?
Els arquitectes tècnics i administradors de finques juguen un paper fonamental en aquest procés, ja que són els responsables de coordinar les actuacions d’eficiència energètica i facilitar la tramitació de les CAE per a les comunitats de propietaris.
Arquitectes tècnics
Els arquitectes tècnics poden assessorar les comunitats sobre les millors solucions d’eficiència energètica, des de la selecció de les millores fins a la coordinació de la seva implementació. A més, poden treballar de la mà amb els verificadors per garantir que les actuacions siguin verificables i compleixin amb els requisits de la certificació.
Administradors de finques
Els administradors de finques són els que gestionen les comunitats de propietaris i tenen un paper central en la coordinació de les accions per obtenir el CAE. Poden organitzar els tràmits per a la rehabilitació energètica, comunicar-se amb les empreses proveïdores i els verificadors, i gestionar els tràmits col·lectius per a diverses comunitats, afavorint l’eficiència administrativa i econòmica.
Com es sol·liciten i tramiten els CAE?
El procés per obtenir els CAE comença amb una auditoria energètica, on es realitza una avaluació del consum energètic de l’edifici o de la comunitat i es proposen les millores a implementar. Aquestes actuacions d’eficiència energètica han de complir els requisits establerts al catàleg d’actuacions estandaritzades o ser mesures singulars adaptades a les necessitats específiques de l’edifici.
El paper del verificador
Una de les grans avantatges del sistema és la figura del verificador.
Els verificadors d’estalvi energètic són entitats acreditades que tenen un paper clau en la simplificació del tràmit. La seva tasca consisteix a verificar que les actuacions s’han realitzat correctament i que compleixen els requisits establerts per la normativa. Aquesta figura garanteix l’autenticitat dels estalvis energètics obtinguts, proporcionant seguretat jurídica a tots els actors implicats, des de les comunitats de propietaris fins a les empreses i administradors.
Agilitat en el procés de sol·licitud
El procés de sol·licitud del CAE és àgil gràcies a la intervenció dels verificadors, que validen les accions realitzades i certifiquen els estalvis de manera ràpida i eficaç. A més, aquest sistema facilita la tramitació a través d’una plataforma electrònica que simplifica la gestió de la documentació i l’obtenció del certificat.
El Gestor Autonòmic a Catalunya es l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).
Podeu consultar més informació sobre les CAE i seguir l’estat de les CAE a Catalunya al següent enllaç.
Tècnica redactora:

Gabriela Crincoli
Tènica rehabilitació de l’OTR de l’Arquitectura Tècnica
Arquitecta tècnica, col·legiada num. 15357